вівторок, 25 квітня 2023 р.

26 квітня - День пам'яті Чорнобильської трагедії

37 років тому, 26 квітня, сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – Чорнобильська катастрофа. В ніч на 26 квітня 1986 року стався вибух і подальше руйнування 4-го енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

Трагедія забрала життя тисяч людей, стала причиною багатьох захворювань, принесла величезний збиток для навколишнього середовища. Жахливі наслідки цієї трагедії відчуваються й досі.

26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться в пам’яті українського народу.

У вересні 2003 року на саміті СНД Президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада голів держав СНД підтримала цю пропозицію.

Скільки б не минуло років, ця дата завжди буде в нашій пам’яті як чорна сторінка в історії України. Не забуваймо про героїзм усіх, хто брав участь у ліквідації наслідків тієї жахливої аварії. Пам’ятаємо тих, хто ціною життя рятував світ. Шануємо і дякуємо живим ліквідаторам.





Немає коментарів:

Дописати коментар