суботу, 13 квітня 2024 р.

Мистецтво країн Балтії. Мистецтво. 6 клас. Кондратова

 

Мистецтво країн Балтії

• Пригадай, що ти знаєш про жанр портрета. Які різновиди портрета тобі відомі?

Продовжуємо нашу мистецьку мандрівку країнами Балтії. Сьогодні ми дізнаємось про відомих художників, які працювали в жанрі портрета, і про сучасні техніки виконання портретних зображень. Але спочатку зазирнімо в історію розвитку жанру.


Портрет — це форма зображення людини, де основний фокус зосереджений на її обличчі. Розглядаючи портрет, можна багато дізнатися про людину: належність до певної історичної епохи, соціальний статус, вік, психологічний стан тощо. У кожну епоху існували певні канони ідеалу людської краси, відповідно до яких і створювали портрети.

Найдавнішим портретним зображенням є малюнок на стіні печери Вільонер у Франції, ймовірний вік якого складає 27 тисяч років. На фресках із палацу, збудованого на острові Крит понад 4 тисячі років тому, зображено обличчя молодих жінок. Однак першими художніми портретами науковці вважають роботи майстрів Стародавнього Єгипту (живопис, рельєфи), Стародавньої Греції та Стародавнього Риму (скульптурний портрет, вазопис). У часи Середньовіччя в живописі переважали релігійні образи.

Жінка з намистом. Фаюмський портрет. І—ІІІ ст.

Голова імператора Траяна. II ст.

Зоя Порфирородна. Мозаїка собору Святої Софії. XI ст. Стамбул

Справжній розквіт портретного жанру розпочинається в епоху Відродження.

Нове розуміння людини, поява вчення про її високе призначення, гідність стало основою для станкового реалістичного портрета. Портрети почали писати з натури, поступово відмовляючись від середньовічних канонів. На картинах з’являється перспектива (відчуття простору, глибини) та об’ємність об’єктів завдяки техніці світлотіні. Зображення людини відповідає правильним анатомічним пропорціям, відроджується інтерес до краси людського тіла. Виникнення техніки олійного живопису дозволило художникам виконувати витончені та реалістичні зображення.

У мистецтві XVII століття поширюється інтимний (камерний) портрет, метою якого було показати душевний стан людини, її почуття та емоції. У XVIII столітті популярності набуває придворно-аристократичний тип портрета.

Р. ван дер Вейден. Жіночий портрет

Франческо Франча. Портрет гуманіста Бартоломео Б’янкіні

Леонардо да Вінчі. Прекрасна Ферроньєра

У XIX столітті портрет стає більш строгим, певною мірою відстороненим, а на початку XX століття — головним чином лаконічним. Іноді художники не ставлять за мету передати в портреті реальний вигляд моделі, а зводять її зображення до умовності та абстрактності.

А. Муха. Донна Орекіні

А. Модільяні. Леопольд Зборовський

П. Пікассо. Портрет жінки

Е. Мунк. Жінка в синьому (фрау Барт)

Портретний жанр у мистецтві країн Балтії

У середньовічній Естонії писали портрети на біблійні теми, портрети вельмож, працювали над мініатюрами, силуетами. Одним із найбільш відомих портретистів XV—XVI століть є Міхель Зіттов. Створені митцем портрети надзвичайно виразні, глибоко психологічні. Майстром портретної гравюри в Естонії вважають Карла Зенффа, майстром реалістичного портрета — Пауля Рауда.

На розвиток портретного жанру в Литві позитивно вплинули італійський художник Монте ді Джованні, голландський майстер Петер Данкертс де Рідж, які проживали у Вільнюсі.

Цікавими є роботи графіка Стасіса Красаускаса — народного художника Литви.

• Розглянь графічні портрети (с. 161) й опиши втілені у них художні образи. Які особливості техніки виконання цих портретів ти можеш виділити?

Роботи Стасіса Красаускаса

Портретний жанр посідає чільне місце в образотворчому мистецтві Латвії. Оригінальною манерою зображення вирізняються портрети Аусекліса Баушкеніекса — художника XX століття. Митець писав унікальні картини, що базуються на техніці пуантилізму.

• Розглянь роботи латвійського художника. Чим вони особливі? Що найперше привернуло твою увагу? Яку роль, на твою думку, відіграють численні деталі?

Роботи Аусекліса Баушкеніекса

Ти вже знаєш, що серед багатьох видів портрета особливе місце в творчій спадщині митців посідає автопортрет.

Гра «Хто це?».

Розглянь автопортрети художників країн Балтії. За допомогою застосунку Google Lenz розпізнай імена митців та дізнайся про їхню творчість.

Поради від майстра: аби намалювати автопортрет, тобі знадобиться дзеркало і чітке освітлення. Аркуш краще розташувати вертикально. Спочатку треба визначити характерні особливості обличчя, зачіски. Потім варто пригадати пропорції голови людини і намалювати її контур, позначити губи, ніс, очі, волосся. Деталі промальовують насамкінець.

Переглянь майстер-клас та створи автопортрет у техніці акварельного чи гуашевого живопису або засобами художньої графіки (за вибором).



Підсумовуємо вивчене

• Що нового ти дізнався/дізналася з історії розвитку портретного жанру?

• Які художники країн Балтії були видатними портретистами?

• Переглянь роботи друзів. Обговоріть, кому з вас вдалося зобразити себе найкраще.

• Дізнайся з додаткових джерел більше про творчість одного з портретистів, ім’я якого ми згадували в матеріалі уроку.

Немає коментарів:

Дописати коментар