суботу, 13 квітня 2024 р.

Жанри кіномистецтва. 6 клас Мистецтво НУШ. Л. Г. Кондратова

 

Жанри кіномистецтва

• Розкажи, яку роль виконують художники в створенні кінофільмів.


Продовжуємо мандрівку у світ зарубіжного кіно. Дізнайся більше про працю художників.

Художник-постановник утілює літературну основу фільму та задуми режисера; розробляє ескізи декорацій та планує їх виготовлення; підбирає реквізит, меблі; вибирає місця зйомок; бере участь у відборі дублів; опікується графічним оформленням фільму, зокрема створенням титрів, заставок.

Художник-костюмер виготовляє костюми: працює з художником-постановником, режисером-постановником, звукорежисером, світлодизайнером, гримером та акторами; вивчає історичні особливості одягу різних епох, народів; орієнтується в моді.

Художник-розкадрувальник (графічний дизайнер) допомагає режисерові та художнику-постановнику втілити їхні ідеї у конкретні художні роботи для виробництва.

Художник-гример розробляє кожному персонажу грим відповідно до образу, знає всі тонкощі мистецтва гримування, здатний змінити образ актора, застосовуючи макіяж, складний спеціальний грим; створює портретний, характерний, фантазійний грим; накладає перуки, вуса; імітує ефект старіння людини.

Художник-декоратор спеціалізується на створенні зовнішнього образу кожного епізоду та оформленні елементів сценографії; втілює художні ескізи в об’ємних декораціях, працює над створенням сценічного інтер’єру загалом та його окремих елементів.

Реквізитор разом з артдиректором та виробничим дизайнером шукає відповідні для зйомок майданчики, предмети інтер’єру; розставляє меблі і реквізит (килими, лампи, книжки), займається художнім оформленням знімальних та сценічних просторів; обслуговує репетиції меблями, предметами реквізиту тощо; виконує дрібний ремонт предметів реквізиту під час репетицій.

Разом із сусідом/сусідкою по парті розгляньте світлини. Обговоріть, працю кого з художників чи художниць зображено на кожній світлині. Порівняйте свої відповіді з відповідями однокласників.

Декорації — найважливіший елемент кіно. Режисура, сценарій та акторська гра — вся дія відбувається на тлі декорацій. Декорації створюють за допомогою живопису, графіки, архітектури, освітлення, сценічної техніки, проєкції та інших виражальних засобів.

Декорації на знімальних майданчиках

Ти вже знаєш, що художники, які беруть участь у процесі створення фільму, розробляють і кіноафіші.

Кіноафіша — рекламне або довідкове видання з інформацією щодо певної події в світі кіно. Афіша містить повідомлення, створене з використанням шрифтових композицій.

• Розглянь кіноафіші та проаналізуй їхні композиції. Спробуй за зображеннями визначити жанри фільмів. Вислови припущення, про що розповідає сюжет кожної стрічки.

Уяви себе художником/художницею, що бере участь у створенні фільму улюбленого жанру. Виконай одне з творчих завдань (за вибором).

Завдання 1. Переглянь майстер-класи та створи зачіску та грим для героя/героїні улюбленого фільму. Якщо це історична стрічка, то спочатку досліди, які зачіски були популярні в ті часи. Якщо ж це фентезі або сучасний фільм, увімкни свою фантазію.



Завдання 2. Переглянь майстер-класи та створи ескіз костюма для героя або героїні улюбленого фільму.



Завдання 3. Переглянь майстер-клас та спробуй виконати роботу художника-розкадрувальника. Намалюй епізод (кадр) до фільму «Клара та чарівний дракон» (реж. О. Клименко). Спочатку створи ескіз малюнка олівцем, потім замалюй тло, а тоді розфарбуй малюнок. Техніка виконання — олівці, гуаш або акварель (за вибором).


Підсумовуємо вивчене

• Розкажи про особливості творчої діяльності художників у кіномистецтві.

• Що таке кіноафіша? Хто її створює?

• Переглянь роботи друзів. Влаштуйте спільну виставку своїх робіт.

• Дізнайся з додаткових джерел, відколи існують номінації кінопремії «Оскар» «Найкращий дизайн костюмів» і «Найкращий грим та зачіски». Хто був лауреатами премії в цих номінаціях у XXI столітті?

Немає коментарів:

Дописати коментар