суботу, 13 квітня 2024 р.

Німецько-австрійська мистецька подорож. Мистецтво НУШ 6 клас. Кондратова

 

Німецько-австрійська мистецька подорож

• Пригадай, що таке декоративне мистецтво. Які особливості йому притаманні?

Продовжуємо нашу мистецьку мандрівку, аби дізнатися, які художні техніки та засоби виразності використовують майстри портретного жанру.

На зламі XIX—XX ст. чимало художників захопилося пошуками нових форм і прийомів у мистецтві. Характерними рисами живопису того часу стали декоративність, плавність ліній і округлість форм, гнучкість і плинність. Такий живопис вирізняється орнаментованістю, використанням стилізованих квітів, язиків полум’я, хвилястих ліній тощо.

Творчість австрійського художника Ґустава Клімта відома насамперед завдяки чудовим жіночим портретам, які демонструють його мистецьку оригінальність.

Ґ. Клімт. Танцівниця

Ґ. Клімт. Портрет Аделі Блох-Бауер І

Для декоративного портрета характерними є: стилізація форм (спрощення і узагальнення); трансформація форм і пропорцій (перетворення, округлення, витягування, зменшення/збільшення, зміна конструкції); відступ від дійсності; площинність зображення; відсутність перспективи; використання фактури, текстури, орнаментальності в зображенні.

• Розглянь портрети, написані сучасними художницями за правилами декоративного живопису. Чим особливі ці роботи? Зверни увагу на форми, пропорції та кольори.

I. Колесникова

M. Шапіро

Мистецтво вітражу, яке поширилося в Європі із XII ст., не втратило актуальності й досі.

Вітраж — сюжетна або орнаментальна композиція, виконана зі шматочків прозорого кольорового скла, скріплених свинцевим обрамленням.

Сьогодні вітражні портрети використовують в інтер’єрах будинків і громадських споруд. За допомогою емалі митці створюють імітацію фактури тканини, мережива та декоративний об’єм.

• Розглянь зображення. Поміркуй, що є характерним для вітражного портрета.

Зразки вітражних портретів

Нещодавно з’явився новий вид рукоділля — алмазна вишивка. Це нескладна техніка, що більше нагадує написання картини за номерами або створення мозаїки. «Алмази» — спеціально огранені пластикові елементи — розкладають на панно у визначених місцях і фіксують клеєм. Завдяки спеціальній обробці їхні кольори переливаються і надають роботі різноманітних відтінків. Іноді алмазну вишивку називають 5D-технологією, оскільки залежно від кута зору зображення можуть мати різний вигляд.

Не менш цікавим видом творчості є портретна мозаїка, яку виготовляють зі смальти, скла, каменю.

Мозаїчний портрет

Чи доводилось тобі бачити портрети на будинках?

Це вуличне мистецтво стріт-арт, основну частину якого створюють у техніці графіті спрей-арт, що виникла в 1980-х роках і поширилася в XXI столітті. Для створення такого портрета потрібна чітка концепція малюнка, адже він має гармонійно доповнювати міський ландшафт.

Об’єднайтесь у три групи. Розгляньте зразки стріт-арту на вулицях Берліна та Відня. Проаналізуйте композицію кожного зображення. Обговоріть, чи доречне воно на міських спорудах.

Останнім часом дедалі більшу популярність серед людей різного віку, статі й соціального стану здобуває інтуїтивний живопис, малювання «чим хочеться і як відчувається». Можна використовувати фарби, пензлик, мастихін, штампи, а можна малювати й пальцями. Такий живопис розглядають як техніку арт-терапії, що надихає на творчі успіхи, розкриває потенціал, нові можливості кожної людини.

Переглянь відео

Відеоролик «Зразки інтуїтивного живопису Німеччини, Австрії».

• Розглянь роботи художниці з Тернополя Олесі Гудими. Розкажи про свої враження від цих творів. Які образи, на твою думку, втілила мисткиня?

Роботи Олесі Гудими

Переглянь майстер-клас та створи портрет у стилі поп-арт на основі фотографії.

 Така робота може стати оригінальним подарунком другові/подрузі, комусь із рідних. Для втілення задуму тобі знадобиться фото, маркери, пензлики, акрилові фарби.

Спочатку вибери фотопортрет, збільш його розмір до формату А4 за допомогою комп’ютерної програми Paint і роздрукуй або зафіксуй на планшеті.

Тоді поклади на портрет чистий аркуш і наведи контури. Розділи маркером отримане зображення на фрагменти та замалюй кожен фрагмент акриловою фарбою.

Ти можеш виконати це завдання і на вебсервісі онлайн. Порівняй роботи, створені вручну і на сервісі.

Підсумовуємо вивчене

• Чим тебе вразили незвичайні техніки створення портрета?

• Яка техніка тобі найбільше сподобалася? Поясни, чому.

• Проаналізуй свою роботу. Поміркуй, чи вдало підібрані кольори, чи збережено настрій моделі, зафіксований на фотографії.

• Спробуй свої сили в інтуїтивному живописі. Поділися своїми враженнями з друзями.

Немає коментарів:

Дописати коментар