суботу, 13 квітня 2024 р.

Театр ляльок. 6 клас Мистецтво НУШ. Л. Г. Кондратова

 

Театр ляльок

• Розкажи, які види театральних ляльок ти знаєш.

Чи відомо тобі, що лялькові театри різних країн мають власних улюблених театральних персонажів? Наприклад, в Італії улюбленим персонажем дітей є Пульчинелла (півник); французькі діти в захопленні від дерев’яного Полішинеля; у Великій Британії популярний непереможний Панч, який бореться з придворними, поліціянтами, офіцерами й катами і завжди перемагає. Улюбленець німецького народу — бешкетник Каспер. У Бельгії улюблений персонаж — лялька Вольтьє, у Голландії — Пікельґерінґ, у Чехії — Кашпарек, у Польщі — Копельняк.

За способом керування ляльками їх поділяють на три групи.

У театрі горішніх ляльок (рукавичних) актори керують ляльками знизу і приховані від глядачів ширмою. У театрі нижніх ляльок (маріонеток) актори керують ляльками згори за допомогою ниток, тростин чи дротів; такі актори приховані завісою. В театрі серединних ляльок персонаж або його окремі частини є елементами костюма актора/акторки (театри тіней, ростові ляльки).


Види театральних ляльок

1. Маріонетка — лялька, якою рухає ляльковод за допомогою ниток, прикріплених до рухомих частин персонажа (рук, ніг, лап, крил та голови).

2. Лялька-рукавичка має голову та тулуб — у вигляді рукавички, що надягають на руку та розподіляють на пальцях актора. Різновидом такої ляльки є пальчикові ляльки, які використовують переважно в камерних спектаклях.

3. Тростинова лялька рухається за допомогою тростини, на яку надягнута. Може бути одна або декілька тростин. Іноді такою лялькою керують двоє акторів.

4. Ростова лялька — найбільша театральна лялька, яку виготовляють на спеціальному каркасі. Таку ляльку або деякі її частини актор надягає на себе.

5. Вертепна лялька вирізана із дерева, обшита тканиною або розфарбована. Тулуб такої ляльки насаджений на рукоятку, за котру тримається ляльковод та проводить ляльку уздовж щілини вертепної скрині.

6. Лялька з мімікою зазвичай належить до горішніх театральних ляльок, що виготовлені з м’яких матеріалів. Пальці актора, розташовані в голові ляльки, керують її очима, ротом, носом.

7. Тіньові ляльки — площинні фігурки, які демонструють у вигляді силуетів на освітленому екрані.

Кожна країна має свої секрети створення театральних ляльок.

Цікаво, що виготовлення ляльок великого розміру, приміром із пап’є-маше, практикується й досі для участі у святковій ході під час карнавалів в Іспанії, Франції та Німеччині.

У Туреччині в театрі тіней використовують плоскі ляльки, які здавна виготовляють із тонкої прозорої козячої чи верблюжої шкіри, паперу або картону. Ляльковод управляє ними, щільно притискаючи до напівпрозорого екрана, розташованого між глядачами і джерелом світла.

У Японії популярною є велика лялька Бунраку (за однойменною назвою японського театру, заснованого на початку XVII століття). Її будова проста: до дерев’яної рами прикріплюють голову з ручкою позаду. До рами веде безліч ниток, за допомогою яких ляльководи керують рухами ляльки. Один управляє рухами голови (очі, повіки, брови, рот) та правою рукою ляльки, другий рухає її лівою рукою, третій — ногами. Дерев’яну раму, яка замінює тіло ляльки, покрито багатошаровим одягом. На спинці костюма зроблено проріз, аби ляльковод міг керувати лялькою. Ноги зазвичай роблять тільки для ляльок чоловічої статі. Створення зачіски — ціле мистецтво. Аби її не пошкодити, волосся обробляють бджолиним воском.

Переглянь відео

Відеоролик «Різновиди ляльок Туреччини, Японії».


Поради від майстрів: серед технологій виготовлення театральної ляльки існують і дуже прості, які може опанувати кожен.

1. Лялька-рукавичка невелика за розміром, ручки в неї короткі і стирчать догори. У такої ляльки найчастіше відсутні ноги. Ляльку шиють у вигляді рукавиці. Ручки і голову набивають наповнювачем та прошивають, а потім кріплять до чохла — тулуба ляльки.

2. Пальчикова лялька складається з двох фетрових або драпових пластин, зшитих по краях за розміром пальця. Таку ляльку можна зробити із м’ячика для настільного тенісу, кульки дитячого брязкальця, футляра-яйця від кіндер-сюрпризу, дрібних коробочок, кубиків, пластмасових кришок тощо: потрібно тільки зробити отвір для пальця та оформити іграшку. Не забудьте на руку надягнути звичайну рукавичку.

Переглянь майстер-клас та виготов ляльку-маріонетку з паперу. 



Тобі знадобиться кольоровий папір, ножиці, клей, нитки і довга тонка паличка. Дотримуйся вказаної на зразку послідовності роботи, але намагайся втілити власну ідею.

Підсумовуємо вивчене

• Розкажи про особливості виготовлення театральних ляльок.

• Які ляльки використовують у театрі, в якому ти буваєш на виставах?

• Виготов удома пальчикову ляльку. За потреби звернися по допомогу до дорослих.

Немає коментарів:

Дописати коментар