суботу, 13 квітня 2024 р.

Від ноктюрну, рондо до натюрморту. 6 клас Мистецтво. Л. Г. Кондратова

 

Від ноктюрну, рондо до натюрморту

• Розкажи, що тобі відомо про жанр натюрморту. Пригадай, що таке натурна постановка.

Світ навколишніх речей люди намагалися відтворювати в художніх образах здавна. Про це свідчать зображення посуду, квітів, фруктів на фресках і мозаїках Стародавнього Єгипту та в культурі античності.

У Європі XV—XVI ст. зображення «тихої природи речей» було переважно другорядною частиною загальної композиції твору історичної чи релігійної тематики. Першими зразками власне натюрморту вважають окремі роботи італійських майстрів Якопо де Барбарі та Мікеланджело да Караваджо.

• Розглянь натюрморти італійських митців. Опиши, що на них зображено. Охарактеризуй колірну гаму кожної роботи. Зверни увагу на розміщення об'єктів у планах.

М. да Караваджо. Натюрморт із фруктами

Я. де Барбарі. Натюрморт з куріпкою, латною рукавицею і арбалетним болтом

Натюрморт як самостійний жанр остаточно сформувався і досяг найбільшого розквіту лише в XVII ст. у творчості голландських та фламандських художників.

Натюрморти з квітами та фруктами — найпопулярніші та наймасовіші види цього жанру. Вдало дібрані й закомпоновані у форматі, збагачені кольором та фантазією художника предмети утворюють вишуканий натюрморт.

• Розглянь роботи голландських майстрів натюрморту XVII ст. Розкажи, яке тло використано в кожному творі. Охарактеризуй яскравість та насиченість кольорів.

Б. ван дер Аст. Кошик з квітами

А. ван Беєрен. Натюрморт із палтусом та іншою рибою

У XVIII — середині XIX ст. в мистецькому середовищі сформувалося поняття «навчальний натюрморт». Такі роботи виконували початківці, які прагнули оволодіти основними образотворчими засобами: композиція, колір, форма, простір, художня техніка тощо.

Широкі можливості для новаторського осмислення натюрморту з’явилися у XIX — на початку XX століття. До цього жанру зверталися геніальні майстри Поль Сезанн, Поль Гоген, Анрі Матісс, чиї роботи досі вражають глядачів, викликаючи асоціативні уявлення й думки.

А. Матісс. Фрукти і бронза

П. Сезанн. Натюрморт з яблуками і апельсинами

Переглянь відео

Відеоролик «Шедеври натюрмортів».

• Розглянь квіткові натюрморти. Які емоції вони викликають? Проаналізуй композиції картин, опиши передній та задній плани. Які виражальні засоби застосували митці?

Й. Б. Дрехслер. Великий квітковий натюрморт із птахами

Ф. К. Петер. Букет у вазі

Обговори із сусідом/сусідкою по парті, у чому полягає робота флориста. Поміркуйте, чи можна назвати людину цієї професії художником.

Художник-флорист — людина, яка складає композиції із живих квітів, добираючи їх за складом, формою, розміром. Кожна композиція талановитого флориста — це витвір мистецтва.

• Розглянь роботи художників-флористів із галереї квітів «Ігор» (м. Тернопіль). Добери назву для кожної композиції.

Переглянь відео

Відеоролик «Квіткові натюрморти».


Поради від майстра: композиція квіткового натюрморту — це зазвичай ваза із квітами. Іноді її доповнюють певними деталями: фруктами, посудом, книгами, свічками, драперією (тканиною, що зібрана м’якими складками), зображенням на задньому плані штор, вікон тощо.

Квіти розмішують у центрі композиції та виділяють розміром, кольором і тональним контрастом; тло промальовують нечітко. Колірна гама композиції має бути гармонійною, врівноваженою.

Візьми до уваги поради майстра і намалюй ліричний натюрморт із весняним букетом. Техніка виконання — акварель.



Підсумовуємо вивчене

• Розкажи про історію розвитку натюрморту.

• Які натюрморти є найпопулярнішими?

• Коли виник навчальний натюрморт?

• Назви прізвища знаменитих художників, які працювали в жанрі натюрморту.

• Переглянь роботи друзів. Які квіти переважають на їхніх малюнках? Улаштуйте виставку своїх робіт.

• Скористайся власним ґаджетом і створи галерею натюрмортів із книгами або музичними інструментами (за вибором).

Немає коментарів:

Дописати коментар