суботу, 13 квітня 2024 р.

Славетні імена в мистецтві. 6 клас Мистецтво НУШ Л. Г. Кондратова.

 

Славетні імена в мистецтві

• Пригадай, які твори образотворчого мистецтва належать до побутового жанру.

Історія розвитку побутового жанру

Побутовий жанр у мистецтві зародився дуже давно. Про це свідчать сцени полювання, виконані первісними художниками в печерах, епізоди звичного життя на стінописах поховальних камер у Стародавньому Єгипті, сюжетні замальовки на античних фресках та мозаїках.

Побутові сцени в давньоєгипетському мистецтві

Фрески на стіні житлового будинку в Помпеях. І ст.

В епоху Ренесансу на побутових картинах зображували весілля, бенкети, зазвичай ідеалізуючи сюжет і насичуючи його символізмом.

В італійському мистецтві побутовий жанр довгий час не відокремлювали від релігійного. І тільки в XVII столітті художники змогли відобразити життя таким, яким воно є: картини праці селян, буденні справи, ігри дітей тощо.

Побутовий жанр є джерелом знань про життя людей різних епох та різних соціальних станів; це своєрідний літопис традицій і звичаїв.

Дієго Веласкес — славетний живописець XVII ст., доробок якого складають переважно портрети й жанрові полотна.

Адріан ван Остаде — нідерландський художник та гравер, майстер селянського побутового жанру. Його твори зі сценами життя простих людей вирізняються добродушним гумором і поетичністю.

Ще один нідерландський художник Ян Стен теж належить до типових представників жанрового малярства XVII ст.

У XVIII столітті в творчості А. Ватто, Ф. Буше, Ф. Гоя та інших теж чимало картин побутової тематики.

У XIX столітті А. Руссо, Е. Мане, П. Гоген створили картини, присвячені соціальним проблемам. У XX столітті побутовий жанр набув найвищого розквіту в живописі та графіці.

Об’єднайтесь у чотири групи. Розгляньте твори побутового жанру, написані в різні часи. Який настрій викликає кожна картина? Які кольори й відтінки переважають? Якими засобами митці досягли виразності своїх творів?

П. Гоген. Нічне кафе в Арлі

Д. Веласкес. Жінка готує яєчню

Я. Стен. Концерт

А. ван Остаде. Жінка продає рибу

Сюжетно-тематична композиція в побутовому жанрі

Сюжетно-тематична картина обов’язково повинна мати три плани: передній план, заповнений дрібними предметами; середній план із центром композиції; задній план — нейтральний простір.

 Розглянь картину. Які емоції викликає цей твір? Про що на твою думку говорять мати й донька?

Пітер де Гох. Мати з донькою біля комори

Для побутової композиції, у якій відтворено події всередині будівлі, важливе значення має інтер’єр — внутрішній простір приміщень, а також масштабність зображень, що регулює пропорції фігури людини та її співрозмірність із навколишнім середовищем.

Декоративна композиція в побутовому жанрі

Побутова тематика поширена і в декоративному мистецтві. Обов’язковими елементами такої композиції є сюжет, умовність кольору, стилізація, орнамент, ритм, симетрія, рівновага, контраст тощо.

• Розглянь роботи народної майстрині України Марії Примаченко (с. 202). Який настрій вони створюють? Опиши сюжет кожної картини. Придумай картинам власні назви.


Переглянь майстер-клас та створи декоративно-сюжетну композицію в стилі М. Примаченко.



Підсумовуємо вивчене

• Розкажи про свої враження від ознайомлення із побутовим жанром у зарубіжному мистецтві.

• Назви імена відомих живописців, які працювали в цьому жанрі.

• Переглянь роботи друзів. Обговоріть, які сюжети ви втілили у своїх роботах. Які засоби ви використали для втілення декоративних образів?

• Скористайся власним ґаджетом і дізнайся про побутовий жанр у скульптурі або графіці (за вибором).

Немає коментарів:

Дописати коментар