суботу, 13 квітня 2024 р.

Новітні жанри в мистецтві. 6 клас Мистецтво НУШ. Л. Г. Кондратова

 

Новітні жанри в мистецтві

• Пригадай, що ти дізнався/дізналася про інсталяцію на уроках мистецтва у 5-му класі.


Наша мистецька подорож триває. Сьогодні на тебе чекає зустріч із новітніми жанрами та напрямами образотворчого мистецтва.

Інсталяція (англ. installation) — це художня техніка, в якій використовують тривимірні об’єкти, призначені для зміни сприйняття простору людиною.

Інсталяція поширилася в мистецтві другої половини XX століття. У XXI столітті інсталяції створюють також у віртуальному просторі.

Інсталяція з кульками

Кольоровий майданчик для ігор

За своїм художнім змістом інсталяція — це гра, зумовлена поєднанням і розташуванням різноманітних предметів, матеріалів, а також світла, звуку й комп'ютерних технологій. Установлюють інсталяції і в приміщеннях, і просто неба. Характерною ознакою таких композицій є недовговічність. Численні інсталяції створювали Й. Бойс, Дж. Дайн, Е. Кінгольц, Я. Кунелліс, Р. Раушенберґ та інші.

Чудову виставку інсталяцій можна побачити на фестивалі «Burning Man» («Гаряча людина»), що відбувається щорічно з 1986 року в пустелі Black Rock Desert на північному заході штату Невада в США. На тиждень у пустелі встановлюють твори сучасного мистецтва, фантастичні форми, виступають артисти, цілодобово працюють диджеї.

У 2022 році на підтримку України та демократичних цінностей митці литовсько-американського табору Amber Dust створили інсталяцію «Тризуб Свободи».

Інсталяції фестивалю «Burning Man» («Гаряча людина»)

У сучасному мистецтві активно використовують цифрові технології, розвиваються новітні види дизайну. Зокрема, у вебдизайні проєктують оригінальні структури вебсайтів; у графічному дизайні створюють новітні знаки, логотипи; в артдизайні та стайлінг-дизайні відбувається комбінація змісту і форми; в інформаційному дизайні (медіадизайні) основну увагу приділяють сприйняттю інформації; у ландшафтному дизайні розробляють озеленення садових ділянок, благоустрій території. Водночас активно розвиваються нанодизайн і промисловий дизайн, дизайн комп’ютерної техніки, рекламний дизайн, стайлінг, футуристичний та фотодизайн.


• Розглянь роботи на тему «Літо» в різних видах дизайну. Охарактеризуй композицію і колірну гаму кожного твору.

Різні напрями образотворчого мистецтва дозволяють втілювати різноманітні творчі ідеї митців. Одні картини виражають динаміку руху і музику ритмів за допомогою перетину дуг та основних кольорів спектру, а інші — зосереджені на мальовничості, декоративності та насиченості кольорів.

• Розглянь картини французьких та українських митців. Визнач жанр кожного твору, проаналізуй композицію і техніку виконання.

Р. Делоне. Веселка

А. Дерен. Човни в Колліурі

Н. Марченко. Настало літо

М. Примаченко. Соняшник та горох

І. Марчук. Пробудження

Переглянь майстер-клас та створи композицію «Літо-літечко», зобразивши квіти у змішаній техніці: акварельний живопис «по-вологому» і воскові кольорові олівці.


Спочатку змочи аркуш паперу з обох боків і закріпи його на гладкій скляній поверхні. Набери на пензлик червону фарбу й зроби на папері відбитки довільної форми так, аби фарба трохи розтеклася. Тоді створи відтінок по краях, додавши рожеву акварель.

Проміжки між червоними плямами заповни жовтою та помаранчевою фарбами. Потім зобрази листя зеленим кольором із додаванням жовто-зеленого. Краї зелених плям окресли бірюзовою аквареллю та наведи прожилки листочків.

Насамкінець обведи плями кольоровими восковими олівцями, додай штрихування й увиразни контури листя. Залишилось оформити роботу.

Підсумовуємо вивчене

• Що таке інсталяція?

• Коли виникла ця художня техніка?

• Назви імена митців і мисткинь, які уславилися створенням інсталяцій.

• Розкажи про фестиваль «Burning Man».

• Переглянь роботи друзів. Обговоріть, що було найцікавішим у нинішньому творчому процесі. Влаштуйте спільну виставку своїх робіт.

 Скористайся власним ґаджетом і переглянь зображення інсталяцій, виконаних відомими майстрами. Створи галерею робіт, які найбільше тебе вразили. Обов’язково вкажи назви творів та імена авторів.

Немає коментарів:

Дописати коментар