суботу, 13 квітня 2024 р.

Театральні зустрічі. 6 клас Мистецтво НУШ. Л. Г. Кондратова

 

Театральні зустрічі

 Розкажи, чи доводилось тобі бувати в театрі. Поміркуй, які види образотворчого мистецтва використовують для оформлення театральних дійств.

Театрально-декораційне мистецтво, сценографія — вид образотворчого мистецтва, завданням якого є оформлення простору сцени й надання візуальної оправи театральній виставі за допомогою пластично-малярських засобів та світлових ефектів. До сценографії належить також компонування сценічних реквізитів і костюмів.



Декорація в театрі відтворює матеріальне середовище, в котрому діють актори.

У процесі створення декорацій застосовують виражальні засоби живопису, графіки, архітектури, а також освітлення, сценічну техніку, проєкцію тощо.

Історія театральних декорацій

Перші театри були започаткові ще в добу античності. Вони передбачали масові видовища за участі понад десяти тисяч глядачів: наприклад, славнозвісний Колізей умішував близько 50 тисяч людей.

За часів Середньовіччя театральні вистави проводили посеред вулиць і майданів.

В італійських палацових спектаклях XVI ст. застосовували «декораційні перспективи», розташовані в глибині сценічних підмостків, які слугували акторам мальовничим тлом та були статичними. Пізніше винайшли кулісні механізми.

В епоху Відродження у театрах з’явилися пересувні декорації, а також рухомі завіси. Для швидкої зміни декорацій використовували праву і ліву кишені сцени, поворотні кола тощо. Було винайдено кулісно-арочну декорацію, що допомагала створювати ілюзію глибини природного ландшафту, архітектурного пейзажу або інтер’єру.

Із кінця XVIII ст. поширеною стала павільйонна декорація, а в XIX ст. — мальовничо-об’ємна. У XX ст. з’явилася можливість зображувати декорації віртуально — за допомогою проєкції, а потім — завдяки лазеру.

Основні види декорацій: жорсткі (об’ємні, напівоб’ємні, плоскі) та м’які (мальовані, аплікаційні, драпіровані та гладкі). Матеріал для виготовлення твердих декорацій — деревина хвойних порід; м’яких декорацій — полотно, тик, тюль, оксамит, синтетика, технічні тканини.

Художника, який створює театральні декорації, називають декоратором.


Переглянь майстер-клас та створи театральну декорацію для настільного театру ляльок.



Підсумовуємо вивчене

• Що таке декорація? На які види поділяють декорації?

• Як називають художника, що створює декорації?

• Розкажи про свої досягнення на уроці.

• Скористайся власним ґаджетом і дізнайся, як створюють декорації великих розмірів.

Немає коментарів:

Дописати коментар