суботу, 13 квітня 2024 р.

Мистецтво скерцо та шаржу. Мистецтво НУШ 6 клас. Кондратова

 

Мистецтво скерцо та шаржу

• Розглянь твори образотворчого мистецтва, що мають різні назви: гумористичний малюнок і шарж. Поміркуй, чим вони пов’язані із жанром портрета.


Карикатура — один із найдавніших видів малюнка. Сатиричний або гумористичний малюнок здавна використовували для перебільшення комічних аспектів тієї чи іншої особи. За допомогою прийому несподіваного контрасту отримували бажаний ефект, загострення і надмірну виразність характерних рис.

Карикатура (італ. caricatura, від caricare — перевантажувати, перебільшувати) — сатиричний або гумористичний малюнок загостреного критично-викривального характеру.

Карикатура О. Кустовського

Шарж (франц. charger) — різновид карикатури, в якому зберігається подібність з об’єктом зображення, а комічний ефект досягається за допомогою м’якого, доброзичливого гумору.

В. Лукаш. Шарж на П. Пікассо

Герлуф Бідструп — геніальний данський майстер мальованої історії та один із найяскравіших карикатуристів XX століття. Його герої розповідають історії, кепкують над недоліками людей і змушують усіх сміятися.

• Розглянь роботу Г. Бідструпа. Про що вона розповідає? Яке явище в житті школярів висміює художник?

Г. Бідструп. Домашнє завдання

Разом із сусідом/сусідкою по парті досліди, чим відрізняється карикатура від шаржу.

У наш час на зміну карикатурам приходять меми. Мемом називають будь-яку ідею, символ, манеру, ситуацію або образ дії, що передаються від людини до людини за допомогою мови, письма, відео, ритуалів, жестів тощо.

Існує багато мобільних додатків мемогенераторів: Imgur, Mr-mem, Meme Generator та десятки інших. Тут можна взяти готовий шаблон для створення мему і дізнатися, який контент зараз популярний. Можливо, це надихне тебе на нову ідею.

Створювати меми можна, використовуючи будь-яке зображення, підібравши до нього влучний підпис.

Польський художник Павло Кучинський — яскравий, самобутній сучасний митець. У своїх роботах за допомогою сатири він привертає увагу до актуальних проблем. Малюнки митця сповнені проникливого гумору, сарказму та гострої критики. Кожна картина чи карикатура змушує глядачів замислитись над реаліями сучасного життя.

• Розглянь роботи П. Кучинського. Які проблеми сьогодення порушує художник?

Роботи Павла Кучинського

Розглянь карикатури із книги «Музиканти сміються» (с. 179). За змістом однієї з них (на вибір) придумай історію. Добери музику скерцо, яка допоможе тобі розповісти свою гумористичну історію друзям.

Переглянь майстер-клас та намалюй портрет друга/подруги у жанрі шаржу.


Спочатку розглянь зразки зображень голови людини в шаржах. Далі промалюй усі елементи обличчя друга/подруги. Зверни увагу на деталі та спробуй надати їм комічних відтінків. Додай потрібний контур і тон.

Підсумовуємо вивчене

• Розкажи про особливості комічних та сатиричних малюнків.

• Чим відрізняється шарж від карикатури?

• Назви імена відомих карикатуристів, про яких йшлося на уроці.

• Що таке мем? Як їх створюють?

• Спробуй створити мем на тему «Мистецтво», скориставшись власним ґаджетом.

Немає коментарів:

Дописати коментар